Ναυάγιο στην Πύλο: Το BBC αποκαλύπτει τα ψεύδη του Λιμενικού – Σιωπή από την Ελλάδα

Με νέο ρεπορτάζ το BBC υποστηρίζει, επικαλούμενο μαρτυρίες, ότι οι επιζώντες πιέστηκαν από το Λιμενικό για να υποδείξουν ως διακινητές τους Αιγύπτιους που βρίσκονται προφυλακισμένοι αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες.

Εννέα Αιγύπτιοι άνδρες συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία και λαθρεμπόριο ανθρώπων. Ωστόσο, δύο επιζώντες της καταστροφής λένε ότι φιμώθηκαν και εκφοβίστηκαν από τις ελληνικές αρχές, όταν υποστήριξαν ότι το λιμενικό μπορεί να ευθύνεται για την τραγωδία. Ο Άχμεντ και ο Μουσάμπ, δύο φίλοι που έφυγαν από τη Συρία, μπαίνοντας στο μοιραίο σαπιοκάραβο μιλώντας στο BBC News, ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν ψευδώνυμα επειδή φοβούνται πως η ελληνική κυβέρνηση θα τους τιμωρούσε που μίλησαν για όσα είδαν εκείνο το βράδυ. Αντίστοιχες μαρτυρίες κατέγραψε και το Al Jazeera.

Το BBC αναφέρει πως εκτός από τις μαρτυρίες των Άχμαντ και Μουσάμπ, υπάρχουν δικαστικά έγγραφα που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνονται αποδεικτικά στοιχεία για να παρουσιαστούν στο δικαστήριο. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως στις αρχικές δηλώσεις πέντε επιζώντων του σαπιοκάραβου, κανένας δεν ανέφερε ότι το λιμενικό προσπάθησε να ρυμουλκήσει το σκάφος με σχοινί, όμως μέρες αργότερα παραδέχθηκαν ότι είχε γίνει μια αποτυχημένη προσπάθεια να το ρυμουλκήσουν.A map of a section of the Mediterranean Sea showing the possible route taken by the migrant boat off the coast of Libya, near the city of Tobruk. The possible route shows the last approximate location of the boat before it sunk and the path taken by the Faithful Warrior, which had made contact with the boat. Also shown is the Greek port city of Pylos..

«Το ελληνικό σκάφος προκάλεσε την ανατροπή του αλιευτικού»

“Έδεσαν ένα σχοινί από τα αριστερά. Όλοι κινήθηκαν στη δεξιά πλευρά του σκάφους μας για να το ισορροπήσουν”, λέει ο Musaab. “Το ελληνικό σκάφος αποχώρησε γρήγορα προκαλώντας την ανατροπή του σκάφους μας. Συνέχισαν να το σέρνουν για αρκετή απόσταση.” Οι δύο διασωθέντες αποκάλυψαν πώς έμειναν για δύο ολόκληρες ώρες στη θάλασσα πριν τους παραλάβει η ακτοφυλακή. Όταν ρωτήθηκαν από τον δημοσιογράφο του BBC πως ήξεραν ακριβώς την ώρα, ο Musaab εξήγησε ότι το ρολόι του εξακολουθούσε να λειτουργεί και έτσι ήταν σε θέση να γνωρίζει το χρονικό διάστημα που παρέμειναν στη θάλασσα. Οι δυο τους λένε πως όταν έφτασαν στη στεριά, στην Καλαμάτα, η ακτοφυλακή είπε στους επιζώντες να «σιωπήσουν» όταν άρχισαν να μιλούν για το πώς οι ελληνικές αρχές προκάλεσαν την τραγωδία.

«Μείναμε για δύο ώρες στο νερό πριν μας περισυλλέξει η ακτοφυλακή» λένε, ενώ καταγγέλλουν ότι όταν έφτασαν στην Καλαμάτα τους είπαν να μη μιλήσουν για τις ενέργειες του Λιμενικού και να ευχαριστούν την τύχη τους που είναι ζωντανοί.

«Όταν οι άνθρωποι έλεγαν ότι το ελληνικό λιμενικό ήταν η αιτία (σ.σ. της βύθισης), ο αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος για την ανάκριση ζήτησε από τον διερμηνέα να πει στον ερωτώμενο να σταματήσει να μιλάει», λέει ο Ahmad (σσ ο ένας από τους δύο επιζώντες – Το Ahmad δεν είναι το πραγματικό του όνομα).

«Επιζήσατε από τον θάνατο! Σταματήστε να μιλάτε για το περιστατικό! Μην κάνετε άλλες ερωτήσεις γι’ αυτό!», φέρεται ότι τους είπαν, σύμφωνα με την μαρτυρία του επιζώντα.

Οι δύο πρόσφυγες που μίλησαν στο BBC λένε ότι φοβούνται να τα πουν αυτά με το όνομά τους γιατί πιστεύουν ότι θα κατηγορηθούν και αυτοί όπως οι Αιγύπτιοι.

«Αν υπήρχε ένα δίκαιο σύστημα, θα συνεισφέραμε σε αυτή την υπόθεση», λέει ο Ahmad.

Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι κατηγορούμενοι Αιγύπτιοι άνδρες είναι μέλη ενός κυκλώματος λαθρεμπορίας και αναγνωρίστηκαν από συνεπιβάτες

Η είδηση ότι συνελήφθησαν εννέα άτομα ως διακινητές προβλήθηκε ως επιτυχία των ελληνικών αρχών, αναφέρει το BBC.

Ορισμένοι επιζώντες ισχυρίζονται ότι ορισμένοι από τους εννέα υπόπτους κακομεταχειρίστηκαν τους επιβαίνοντες στο πλοίο – ενώ άλλες μαρτυρίες λένε ότι ορισμένοι προσπαθούσαν πραγματικά να βοηθήσουν, αναφέρει το BBC. Όμως ο Ahmad και ο Musaab είπαν ότι η ακτοφυλακή είχε δώσει εντολή σε όλους τους επιζώντες να πουν ότι οι εννέα Αιγύπτιοι ήταν οι διακινητές.

«Φυλακίστηκαν και κατηγορήθηκαν άδικα από τις ελληνικές αρχές σε μια προσπάθεια να καλύψουν το έγκλημά τους», λέει ο Musaa.

Στο δημοσίευμα γίνεται ακόμα αναφορά στο βίντεο ντοκουμέντο που αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο MEGA και δείχνει το αλιευτικό να γέρνει επικίνδυνα ώρες πριν τη βύθισή του τη στιγμή που άλλο πλοίο προσπαθεί να του δώσει τρόφιμα

Ένα νέο βίντεο με το κατάμεστο σκάφος να βυθίζεται στη θάλασσα αμφισβητεί την εκδοχή της ελληνικής ακτοφυλακής ότι οι πρόσφυγες δεν ζήτησαν βοήθεια, επίσης αξιολογήθηκε απο το BBC. Τραβήχτηκε όταν υποτίθεται ότι το σκάφος βρισκόταν σε «σταθερή πορεία». Το BBC Verify επιβεβαίωσε ότι το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε όταν το λιμενκό ισχυρίστηκε ότι το σκάφος δεν χρειαζόταν διάσωση – και ότι κινηματογραφήθηκε από το ίδιο το λιμενικό.  Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι το μεγαλύτερο σκάφος στο βάθος είναι το πετρελαιοφόρο Faithful Warrior, από το οποίο είχε ζητηθεί να δώσει προμήθειες στο σκάφος μεταναστών.An infographic showing a still from a video of the migrant boat with the Faithful Warrior visible behind. Another clear image of the Faithful Warrior demonstrates it is indeed the ship that can be seen in the background of the video.

Να ανασυρθεί το σκάφος

Ο Ahmad λέει ότι ο ίδιος και οι άλλοι επιζώντες θέλουν τώρα οι αρχές να ανασύρουν το ναυάγιο και τους ανθρώπους που βυθίστηκαν μαζί του, αλλά τους είπαν ότι είναι πολύ δύσκολο και ότι τα νερά είναι πολύ βαθιά.

Το συγκρίνει με τα τεράστια χρηματικά ποσά και τους πόρους που δαπανήθηκαν για την αναζήτηση πέντε ατόμων στο υποβρύχιο Titan στο Βόρειο Ατλαντικό τον Ιούνιο.

«Αλλά ήμασταν εκατοντάδες», λέει. «Δεν είναι μόνο ένα πλοίο. Είναι οι φίλοι και η οικογένειά μας».

Το δικαστικό σύστημα

Στο βρετανικό μέσο μιλάει και η δικηγόρος από την Καλαμάτα Χρυσάνθη Καούνη που εκφράζει την ανησυχία της για τον τρόπο που αποδίδεται δικαιοσύνη. Η ίδια έχει συμμετάσχει σε περίπου 10 παρόμοιες υποθέσεις. Η δικηγόρος τ λέει ότι έχει δει και άλλες ποινικές υποθέσεις που έχουν ασκηθεί εναντίον φερόμενων διακινητών ανθρώπων που την έχουν προβληματίσει.

«Οι ανησυχίες μου αφορούν τις μεταφράσεις, τον τρόπο συλλογής των αποδεικτικών στοιχείων και – αργότερα – τη δυνατότητα των κατηγορουμένων να αμφισβητήσουν αυτά τα στοιχεία», δήλωσε.

«Εξαιτίας αυτών των τριών σημείων, δεν νομίζω ότι υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τελικά δεν πιστεύω ότι αποδίδεται δικαιοσύνη», αναφέρει.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η μέση δίκη στην Ελλάδα για μετανάστες που κατηγορούνται για διακίνηση διαρκεί μόλις 37 λεπτά και η μέση ποινή φυλάκισης που επιβάλλεται είναι τα 46 χρόνια.

Η μελέτη ισχυρίζεται ότι οι ετυμηγορίες – που εξέτασε- συχνά προέκυπταν με βάση τη μαρτυρία ενός και μόνο αστυνομικού ή αξιωματικού του λιμενικού και, σε περισσότερα από τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων, δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους και να φέρουν στοιχεία.

Πληροφορίες από BBC

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί